Categoriearchief: sport
Positief podium

Voor de eerste keer heb ik de Nijmeegse Vierdaagse volbracht. Het speciale ervan is niet dat dit de 100e editie betrof, maar dat ik dit met mijn dochter van 15 heb mogen meemaken. Geweldig is dat!! 4 dagen hebben we met elkaar lief en leed gedeeld. We hebben genoten, maar hebben ook afgezien. De eerste 2 dagen waren super warm, de laatste daarentegen; zeiknat. Trots heb ik mogen constateren wat doorzetten is, om gezamenlijk het doel te behalen is. : Nijmegen.

Vierdaagse van Nijmegen is prestatietocht

De eerste 10 km van de 160 zitten erop

Vanuit jarenlange ervaring met jongeren heb ik in het verleden veel energie gestoken in faciliteren ten behoeve van jongeren. Jongeren deden over het algemeen wel mee want ze hadden er een belang bij. Ik doel hierbij aan het organiseren van activiteiten voor jongeren in jongerencentra en het realiseren van formele rondhangplekken. Jongeren kregen hierdoor wel een podium, waardoor zij gezien werden door leeftijdsgenoten, maar wat zijn ze er zelf mee opgeschoten?  Achter de schermen had ik de contracten met bands, gemeenten enz. afgesloten, ik had de veiligheid geregeld, de drank enz. Jongeren hielpen mee en ik schoof ze naar voren om waarderingen te ontvangen. Gemakkelijk podium dus.

Meer waardering heb ik gekregen voor jongeren, die zonder begeleiding iets doen voor anderen. Die weten wat afzien is. Die weten dat wekelijks een rolstoel duwen voor een zieke oma niet altijd even makkelijk is. Die een actie op touw zetten t.b.v. een terminaal leeftijdsgenoot. Daar heb ik meer dan diep respect voor. Voor deze jongeren wil ik me inzetten! Ik wil voor hen een podium bouwen! Op deze jongeren zitten we als maatschappij op te wachten.  Deze kanjers mogen gezien worden.  Hierbij past dan ook geen valse bescheidenheid.

 

Wandelen altijd gezond

Wandelen is een volkssport geworden. Opiniepeilingen in vele landen blijken dit te hebben aangetoond. Wandelen is een vrije- tijdssport wat je op elk gewenst tijd kunt uitoefenen. Of dit nu in de avonduren is of gewoon overdag.  Je trekt een paar schoenen aan, je kijkt naar het weer en trekt vervolgens bij dat weer passende kleren aan en je zet voet voor voet jezelf in beweging. Een welkome afwisseling op je drukke dagelijkse bezigheden.

Als je dan besluit om er op uit te trekken moet je eerst overwegen of je de natuur intrekt of kilometers wilt maken op de verharde weg. In wandeltempo op verharde wegen wandelen kan over het algemeen met gemak de 4 kilometer per uur gehaald worden. Als je besluit om te marsen dan haal je al snel 5 kilometer per uur. Als het wegdek wat slechter is door weersomstandigheden (glad) of door de ongerepte natuur dan haal je soms slechts 3 kilometer per uur.

wandelen op natte wegdek gaat niet snel

Vaart minderen; de weg is glad

Allemaal niet zo heel erg van belang. Het grootste belang is door te wandelen zo lang mogelijk fit te blijven. Door in beweging te blijven, op welk niveau dan ook, blijkt dat je zo lang mogelijk minder beroep hoeft te doen op dure gezondheidskosten. Als je bovendien in groepsverband wandelt , wordt/blijft het leven ook geestelijk rijker. Door het aangaan, of onderhouden van sociale contacten blijkt dat geluk je toe blijft lachen. Het leven is immers veel te kort om ongelukkig te zijn. Pluk de dag en trek er op uit.